Януари - Здраве & Красота

Средната продължителност на живота в България е между 70 и 80 години. Аз съм на 41, т.е. най-вероятно вече съм навлязла във втората половина на своя живот. Живо се интересувам и вярвам в науката за дълголетие, но все пак ми се иска да мисля в перспектива и ако ми остават около 40 години живот, искам да ги живея добре 🙂 

Вие вярвате ли в случайности? Аз не 🙂 

Първият ми късмет от новогодишната баница е ЗДРАВЕ 🙂 

Този месец включва адски много и разнообразни неща, свързани със здравето и външния вид. Някои са дребнички, други са времеемки и изискват повече усилия. Някои са добре забравени стари практики, други са нови. Разделила съм ги в няколко категории: 

 
1) Хранене

Тези от вас, които са гледали представянето ми във форума, може би си спомнят, че се храня според принципите на Лечителят Медиум. Последните 6 месеца спазвах на 90% стриктно изключване на така наречените “не-храни”. От януари реших да правя отново “сутрешно прочистване” на Лечителят Медиум, като засега още не съм започнала със сока от селъри, но това предстои. Повече за принципите на Лечителя Медиум можете да прочетете тук

Максимата “или всичко или нищо” винаги е работел по-добре за мен, а правенето на изключения винаги е водело до правене на още изключения… и все пак! През януари ще направя пореден (последен?) опит да си позволявам изключение веднъж седмично в рамките на едно хранене, без това да води до още 10 изключения 😀

Към принципите на Лечителя Медиум искам да добавя още някои неща, за които прочетох миналата година в книгата Глюкозата революция. Наскоро моята колежка Детелина Стаменова публикува в блога си много хубаво резюме на книгата, в което споделя и своя личен експеримент с кривата на глюкозата.

Тъй като вече имам доста ограничения в хранителния си режим, основното нещо, което си взех от книгата е да консумирам повече зеленчуци – нещо, което напоследък забелязвам, че не се случва. Затова реших да готвя повече супи, както и да добавям салата или зеленчуци на пара като гарнитура към основните хранения.

И така, обобщено:

 • Изключвам стриктно всички не-храни според Лечителя Медиум с 1 изключение седмично
 • Подновявам сутрешното heavy metal detox smoothie на Лечителя Медиум
 • Готвя супа 2 пъти седмично
 • Добавям салата или зеленчуци на пара 5 пъти седмично
 • Правя веднъж или два пъти годишно 9-дневния детокс на Лечителя Медиум
 
2) Движение

От януари се връщам на постелката. Йога присъства в живота ми от над 10 години. По един лек и неусетен начин, тя ми даде един от най-важните уроци в моя живот. Научи ме да вкарвам паузата в ежедневието си. Да редувам напрежение с отпускане. Да обръщам внимание на напрежението в тялото и да се потапям в отпускането след това, да му се наслаждавам. Това беше и трябва да призная, че все още е много трудно за мен. Срещам много други хора като мен. Сякаш ни е страх от паузата, от това да спрем и да не правим нищо, да останем в покой, да сме пасивни. Всеки по своите си причини. Йога ни връща в красотата на отпускането, без почти да забелязваме как се случва това 🙂

Много източници препоръчват на хора с МС да правят някаква форма на упражнения за издръжливост. Както с добавките, за които пиша по-надолу, това е било тема, която досега винаги съм отбягвала. Но тази година мисля да й посветя малко време и – вдъхновена от дълголетната звезда Лили Иванова – да правя някои простички неща, но всеки ден.

В някакъв момент, когато се затопли, много искам към това да добавя кардио практика веднъж седмично, като вече си имам любими такива и просто трябва да си избера измежду каране на колело, тичане, тенис или зумба тренировка. Но засега, започвам годината с тези неща:

 • Тръгвам отново веднъж седмично на въздушна йога при моя любим учител Людмил Дренски
 • Стремя се да правя 20 минутна йога практика у дома 1-2 пъти седмично
 • Правя коремни преси, клекове и планк, започвайки от малко и увеличавайки бройките/времето плавно. 
 • Стремя се да изминавам средно по 10000 крачки на ден
 
3) Други практики

По време на ден 7 от Форум автоимунни заболявания запознахме зрителите с 5 практики, които всеки може да интегрира в ежедневието си, в голяма степен безплатно. Единствената от тях, която не бях изпробвала преди да започна да подготвям форума, беше методът Вим Хоф. Започнах да практикувам бавно и полека през май миналата година и категорично усетих ползите още в началото. Всичките ми слаби места в тялото сякаш станаха по-силни. След края на форума реших като експеримент да си дам почивка от доста неща, включително от този метод. В рамките на 2 месеца се разболях 4 пъти и изкарах остър цистит. Мисля, че това е достатъчно показателно. Връщам се обратно към метода, с желание да задълбоча практиката, особено по отношение на студоизлагането.

Има и едно малко нещо, което правех по-често преди и ми се иска да правя отвреме навреме отново. Това е комплекс от упражнения по метода “Енергийна медицина” на Дона Идън. Дона Идън е една прекрасна, вдъхновяваща възрастна дама с МС, която е създала собствена форма на терапия, основаващата се на енергийната медицина. В България не се знае много за нея и обещавам да разкажа повече за нейната терапия и да направя видео със съответния комплекс от упражнения. А за себе си решавам да го правя по-често. 

Обобщено:

 • Връщам се към Вим Хоф метода всеки ден – дишане плюс студоизлагане
 • Вдигам постепенно времето за студения душ
 • Добавям третата част от метода (медитативна практика) през втората половина на годината
 • Правя комплекс от упражнения по метода “Енергийна медицина” в обедната почивка на работните ми дни.
 
4) Съпътстващи терапии

Откакто си получих диагнозата и изчетох първите няколко книги по темата, си съставих списък с неща, които искам да изпробвам като подпомагащи здравето. Съветвам всеки един човек с хронично заболяване да има един такъв списък под ръка, доста обнадеждаващо действа, особено в тежки моменти.

Така реших всяка година да експериментирам с нещо ново като съпътстваща терапия. Например, през ноември миналата година бях на хипербарна оксигенация – терапия, която много се препоръчва за профилактика на пациенти с МС. Бях започнала да имам проблеми със съня, може би поради натрупания стрес покрай форума. 10 процедури ми върнаха трайно здравия сън – точно както беше отпреди да родя! Който е гледал малки бебета, знае за какво говоря 😊 

Тази година ще посветя на масажите, по-конкретно на една нова терапия, която съм изпробвала само веднъж и това е боуен терапията. Звучи доста обещаващо, а и имам конкретен казус, върху който искам да работя и това е алергия към тревни полени. Лека, но продължаваща цели шест месеца, тази алергия буквално ми изпива силите между април и октомври, когато повечето хора са най-активни. Според моята скъпа приятелка Паромита, която наскоро се сертифицира като боуен терапевт, ще са ми нужни няколко процедури, като по същото време не се препоръчва да правя други мануални терапии. След боуен се връщам към редовните масажи при любимата ми Тони Бакалова.

И така:

 • Правя един курс боуен терапия в борба срещу пролетните алергии
 • Редувам с масажи 2 пъти месечно в месеците, в които не правя боуен терапия
 
5) Прегледи и изследвания

Освен съпътстващи терапии, редовно се подлагам на нови видове изследвания с цел да научавам нови неща за здравето си и как по-добре да го поддържам в баланс. 

Тази година я посвещавам на това да разбера повече за добавките. С ужас си спомням как във втората книга, която четох на тема МС, имаше списък с добавките, които авторката приема. ТРИ СТРАНИЦИ ДОБАВКИ за ежедневен прием! Това ме отказа още на входа. Изследвах си някои основни неща и започнах прием на витамин Д и мултивитаминен комплекс на Doterra, който по-късно смених с витамини за бременни/кърмещи, и дотам. 

Колкото и да ме ужаси онзи списък тогава, наясно съм, че това е тема, от която няма как да избягам. Каквото и балансирано и здравословно хранене да водим, голяма част от почвите ни са твърде бедни на хранителни вещества и е нужно да си добавяме такива външно. Лечителят Медиум също препоръчва един куп добавки, витамини и минерали. А аз от 10 месеца не кърмя и не приемам нищо освен витамин Д, косата ми периодично решава да пада, кожата ми на моменти става много суха…

Затова в края на миналата година, вдъхновена от интервюто ми с проф. Милен Богданов, си направих минерален анализ, а резултатите пристигнаха на 2-ри януари, което прекрасно съвпадна със старта на блога и моя проект щастие 😊 Резултатите включват допълнителни препоръки за хранене, както и за добавки. За резултатите, както и за мерките, които съм решила да взема, ще разкажа в отделен пост.

 
6) Красота

Без малко да забравя тази точка, представяте ли си? 🙊 От години живея с убеждението, че имам “млади” гени. Родителите ми винаги са изглеждали по-млади за възрастта си, години наред отвсякъде ми говореха, че изглеждам по-млада отколкото съм в действителност, имам един “умен” кантар, който на базата на телесни показатели показва около 10 години надолу… Лежеейки на тази кълка, никога не съм се грижела особено за лицето си. 😁 Само че аз съм доста по-слаба от майка ми на моите години и в последната година забелязвам, че лицето ми започва да остарява, та реших да инвестирам малко време и средства в посока превенция. 

Освен разни кремчета, мазила и маски за лице, които често забравям, през януари мисля да изпробвам йога за лице. Излизат ми множество реклами на апликации, освен това ми препоръчаха и една българка, която прави и индивидуални консултации. Реших да пробвам първо с Luvly, които след един подробен въпросник ми обещаха лице без бръчки до 20ти февруари 😂  Тръпна в очакване на резултата!

Косата ми е нещо, от което не харесвам особено в себе си, освен когато съм решавала да я накъдря трайно, но пък тези периоди винаги са последвани от периоди на твърде къса подстрижка. Тънка, суха, липсва обем, с обратен въртел някъде отзад, който пречи да се оформи трайно стояща прическа. 🙈 Напоследък решавах проблема с диадема и ластик, така че диадемата да придаде обем, а останалото да не се размятва във всички посоки. 😂 Но мисля, че просто трябва да отделя малко време и да усъвършенствам правенето на няколко прически, които ми харесват. Приемам с благодарност всякакви съвети за горепосочения вид коса. 🙏

По тази тема от януари:

 • Започвам да си слагам крем за лице всеки ден и да се пръскам с термална вода всяка вечер преди лягане
 • Правя си маска за лице два пъти седмично
 • Започвам да си слагам околоочен крем
 • Експериментирам с йога за лице 5 минути всеки ден
 • Слагам си маска за коса след всяко измиване
 • Пръскам си косата с бленд от етерични масла в хининова вода
 • Експериментирам с прически, топиране, сешоар за обем, шноли… 
 
7) Книги

Обещах си, че всеки месец ще чета между 2 и 4 книги, свързани с темата на месеца. Книгите, които са в списъка ми този месец, са:

 • Тялото жадува за вода (Д-р Ф. Батманжелидж) – тази книга ми я изпрати и препоръча горещо един терапевт, при когото ходих на биорезонансна терапия. 
 • Черво с чар (Джулия Ендерс) – препоръчана от Тони, моята масажистка, която уважавам много.
 • Методът на Вим Хоф (Вим Хоф) – както вече споменах, иска ми се да задълбоча знанията си за метода, както и да надникна малко в живота на този вдъхновяващ за мен човек.
 • Тихият убиец (Иван и Емилия Василеви) – тази книга ми изскача множество пъти като реклама из фейсбук, та решавам да й дам шанс да ме научи на нови неща 🙂

Намислила съм да споделя основните за мен моменти в книгите след като ги прочета.

За финал си мисля, че е хубаво резултатите от това, което правим, да са по някакъв начин измерими. Най-добре е, ако можем да ги измерим с телата си – да можем да кажем колко по-добре или по-зле се чувстваме, или в случая – колко по-щастливи 🙂 Но понякога е добре да имаме и външни помощници, особено ако са лесно достъпни. 

Измислих си 8 начини да измеря резултатите от този месец:

 1. КАНТАР: Имам един кантар, който показва доста повече от килограми и ми е любопитно дали стъпките, които предприемам в посока моето здраве, ще доведат до промени в показателите на този кантара 🙂 изходната точка на 2ри януари изглежда като на картинката встрани:
 2. Ниво на ЕНЕРГИЯ: това включва и влиянието на тревните полени. Да кажем, че в момента то е 8/10. Цел: 9/10.
 3. Честота на БОЛЕДУВАНИЯ: ако сравняваме с последните два месеца, в момента нещата са 4/10. 🙂 Цел: 8/10.
 4. МС СИМПТОМИ: на моменти усещам леко виене на свят и мозъчна мъгла. Понякога сръчността на пръстите ми ми убягва и изтървам или разсипвам разни неща. От по-неприятните ми симптоми, които бяха част от живота ми и доста време преди диагнозата, без да мога да си ги обясня, слава Богу няма и следа. Все пак, знам, че мога да премахна всичко, защото съм го случвала и преди. Изходна точка: 8/10. Цел: 10/10.
 5. По-гладка и свежа кожа на ЛИЦЕТО: по тази тема ще посветя отделен пост със снимки ПРЕДИ и СЛЕД. В момента нещата ги чувствам 5/10. Цел: 7/10.
 6. По-здрава и красива КОСА: непосредствено след бременността положението беше по-плачевно разбира се, но проблемът с липсата на адекватна за мен прическа си остава. Изходна позиция: 6/10. Цел: 8/10.
 7. Усещане за ЗДРАВЕ и благополучие: резултатите от минералния анализ, усещанията ми по време на йога практиките и някои други дребни неща показват, че не съм напълно здрава, макар и да имам здрав сън и добър прилив на енергия. Така че тук бих сложила изходна точка 6/10. Цел: 8/10.
 8. Усещане за повече ЩАСТИЕ: естествено, усещането ми за щастие не се базира само на този аспект, но все пак не можем да не го включим. В момента то е 7/10. Цел: 8/10.

👍 Пожелайте ми успех 🙏