Моят път с Лечителя Медиум

Ако сте гледали видеото ми във Форум автоимунни заболявания, знаете че се храня според принципите на Лечителят Медиум. Лечителят Медиум е програма за освобождаване от мъките на хронични заболявания, постигане на здравословен баланс и цялостно благополучие. 

Програмата се върти около твърдението, че причинител на всички хронични, включитлно т.нар. мистериозни заболявания, са херпесните вируси и по-конкретно вирусът на Епщайн-Бар – вирусът, който до скоро беше предимно известен с острата инфекциозна мононуклеоза. 

За някои от вас историята на Лечителят Медиум или по-скоро на нейния автор Антъни Уилям може да звучи налудничаво. Антъни нарича себе си медиум и твърди, че е роден с уникалната способност да общува с висш дух, който му дава ценна здравна информация, която все още не е доказана от науката.

Един интересен пример е за връзката между вируса на Епщайн-Бар и автоимунните заболявания. Антъни твърди, че вирусът на Епщайн-Бар има над 60 разновидности, повечето от които не могат да бъдат засечени с нито едно налично до момента изследване. Освен това, всяка разновидност преминава през различни етапи на развитие, вкл. латентни такива, които също не могат да бъдат установени с познатите на медицината изследвания. Той описва подробно всичко това, както и хроничните и автоимунни състояния, до които различни форми на вируса могат да доведат, в първата си книга “Лечителят медиум” през 2015 г. Години по-късно, през 2022 г. научни изследвания потвърждават, че вирусът на Епщайн-Бар може да провокира отключване на автоимунно заболяване, вкл. множествена склероза, ревматоиден артрит и лупус. В интервюто ми с невролога д-р Михаела Сергеева тя споделя, че вече не е нужно да се проверява дали пациент с множествена склероза е носител на вирусът на Епщайн-Бар – науката вече е наясно, че 80-90% от населението на земята носи в тялото си някаква форма на вируса – информация, публикувана в книгата Лечителят Медиум години по-рано.

Според Антъни, в основата на справянето с хроничните състояния стои прочистването. В неговата книга “Лечителят Медиум – Прочистване за здраве”, както и в неговото видео “Вирусите са живи и вирусите се хранят”, той подробно обяснява защо определени неща трябва да бъдат елиминирани от хранителния ни режим, а други добавени, за да се осъществи и подпомогне прочистването. Използвайки своя метод, Антъни е помогнал и помага на милиони хора да се справят с нелечими и мистериозни хронични заболявания и да водят по-качествен и щастлив начин на живот. В това число са включени и някои световно-известни личности:

“Антъни е доверен източник на здравна информация за нашето семейство. Неговата работа е светлина, която е помогнала на мнозина.”

– Робърт де Ниро и Грейс Хайтаъур де Ниро

За принципите на Лечителя Медиум

Принципите на Лечителя Медиум могат да бъдат прилагани на няколко нива. Спазването на тяхната последователност е силно препоръчително, за да се избегнат страничните ефекти на детоксикацията, която се случва в организма вследствие на промените в храненето.

1. Увеличаване на приема на консумацията на плодове и зеленчуци в следната последователност по важност: 1) плодове; 2) салати и билки/подправки; 3) зеленчуци. Колкото по-голяма част от тях са в суров вид, толкова по-добре. Препоръчително е плодовете и зеленчуците да представляват минимум 50% от храната ни за деня, като този процент може да достигне до 75%.

2. Намаляване на приема на мазнини – тук като правило се препоръчва да приемаме на половина от това, което консумираме днес и да се стремим да използваме повече растителни и по-малко животински мазнини. 

3. Изключване на така наречените не-храни – това са хранителни вещества, които пречат на тялото да се самолекува. Колкото повече от тях премахнем от диетата си, толкова по-добри резултати ще постигнем. Препоръчва се премахването на не-храните да се осъществи в 5 основни стъпки и 1 допълнителна бонус стъпка, отново за да се минимизират страничните ефекти от детоксикацията: 

 1. Изключване на яйца, млечни продукти, глутен, захар. 
 2. Изключване на свинско месо, риба тон, царевица. 
 3. Изключване на индустриално произведени масла като палмово, рапично, соево и др., соя, агнешко месо, риба и морски дарове, освен сьомга, пъстърва, сардини.
 4. Изключване на оцет, ферментирали продукти (вкл. комбуча, кисело зеле, кокосово кисело мляко) и кофеин (вкл. кафе, какао, зелен и черен чай, мача).
 5. Изключване на всички зърнени храни, освен просо и безглутенови овесени ядки, и на всички видове “здравословни” масла като орехово, ленено, авокадово, сусамово, слънчогледово, кокосово, зехтин и др.
 6. Бонус стъпка – изключване или ограничаване на алкохол, мая, натурални или изкуствени аромати, лимонена киселина, аспартам и други изкуствени подсладители, натриев глутамат, консерванти, формалдехид.

 

4. Прочистване – за по-силна детоксикация на тялото и подпомагане на черния дроб при отделянето на токсини, Лечителят Медиум е разработил няколко вида програми за прочистване. Някои са по-простички, други изискват малко повече подготовка:

 1. Сутрешно прочистване – започва се с 0.5 л топла вода с ½ лимон на гладно, 30 мин. след това се консумира 0.5 л прясно изцеден сок от селъри, и още 30 мин. по-късно се закусва с т. нар. “Heavy metal detox smoothie” или смути за пречистване от тежки метали. Рецептата е в картинката. Сутрешното прочистване също може да се прави по етапи, като сокът от селъри е основен и винаги присъства. Друго правило на сутрешното прочистване е да не се консумират никаква мазнина, сол и сушени плодове до обяд.
 2. Моно хранене – специален режим на хранене, който се препоръчва най-вече при хора с храносмилателни проблеми и хранителни алергии. При моно храненето денят започва с топла вода с лимон, след което се пие минимум 0.5 л прясно изцеден сок от целина, а след това се придържаме към една или две храни, като най-често използваните храни за моно хранене са картофи на пара, банани, грах на пара, тиква на пара, папая. Като опция към моно храната може да се включи зелена салата и прясно изцеден сок от краставица. Моно храненето може да се прави с различна продължителност – от 1 ден до над 1 година! В немската фейсбук група от последователи на Лечителя Медиум се запознах с един човек, който е на моно хранене с тиква вече над 2 години! Повече подробности можете да прочетете във фейсбук страницата на Деси Рачева – дългогодишен последовател и популяризатор на Лечителя Медиум в България. 
 3. 3-6-9 режим за прочистване на черния дроб – това е 9-дневен режим, разделен на 3 части от по 3 дни, през които се консумират определени неща и постепенно се покачва нивото на пречистване. По време на първите три дни тялото се подготвя за детоксикацията. През вторите три дни започва вътрешното прочистване на черния дроб от токсини. През последните три дни токсините се изхвърлят от организма. Режимът е подробно описан във фейсбук страницата на Деси Рачева.
 4. 28-дневно прочистване – насоки за това дълго и основно прочистване са подробно описани в книгата “Лечителят медиум: Какво се крие зад хроничните и необяснимите болести и как да се излекуваме”. Идеята на прочистването не е да сме гладни. Не случайно има включени 5 хранения. Важно е да се яде на често, в количествата, които ни засищат. Накратко, това прочистване се основава на следното примерно меню:
  1. Преди закуска: прочистваща напитка (напр. вода с лимон, прясно изцеден сок от селъри, прясно изцеден сок от краставица)
  2. Закуска и втора закуска: пловодо или зелено смути
  3. Обяд: зеленчукова салата, гарнирана с плодове като грозде или папая и с плодов дресинг, напр. от портокал
  4. Следобедна закуска: плодове, фурми, стръкчета селъри
  5. Вечеря: сурова спаначена супа
  6. Десерт: плод 

5. Подпомагане на организма с витамини, минерали и хранителни добавки – в зависимост от състоянието, Антъни препоръчва определени витамини и минерали, но има няколко, които се разглеждат като основни добавки за подпомагане на работата на имунната система. Подреждам ги тук по важност: цинк, вит. Б12, вит. Ц, DHA/EPA, спирулина (тя влиза и в смутито), прополис, тинктура от коприва. Повече за препоръчваните добавките можете отново да прочете във фейсбук страничката на Деси Рачева.

За страничните ефекти на детоксикацията

От ниво 3 нататък (изключване на не-храните) в тялото започва да се случва процес на детоксикация, който в никакъв случай не трябва да се подценява. Деси Рачева е написала много хубав пост по темата, в който споделя своя опит, макар и да се отнася повече за ниво 4 (прочистване). Бих искала да добавя, че дори при ниво 3 могат да се наблюдават детокс ефекти, особено ако дълго време сме приемали доволно количество не-храни, ако не го правим правилно или ако има прекомерни стресиращи фактори около нас. Не забравяйте, че детоксикацията е форма на стрес за организма! Ако вече имате автоимунно състояние, значи тялото ви вече страда от излишен стрес и това го е извадило от баланс. Ще ви разкажа накратко какво се случи с мен, когато започнах да изключвам част от не-храните.

Около година преди да получа силния пристъп на МС, известна АГ лекарка ми каза, че със съпруга ми нямаме шанс за естествено забременяване и че веднага трябва да подадем документи за ин-витро процедура. Каза го без да ми направи кой знае какви изследвания. Преди да пристъпим към това, решихме да дадем шанс на един алтернативен подход. По препоръка на репродуктивен нутриционист изключихме глутена, захарта и млечните продукти на 90% от диетата си. Тогава все още не бях запозната с Лечителя Медиум, нито с въпросните детокс симптоми. Спомням си, че първите няколко седмици от новия за нас хранителен режим бяха много особени – не можехме да спим, аз бях изключително нервна и всичко ме дразнеше. Бяхме и доста гладни в нетипични часове на денонощието. Една част от този период бяхме в Барселона на почивка и обикаляхме като идиоти през нощта да търсим нещо за ядене. Качихме се на една лодка и за първи път през живота си имах морска болест – или може би лек пристъп на множествена склероза, за която тогава не подозирах. 

Ако решите да изпробвате методите на Лечителя Медиум, препоръчвам ви го горещо с две ръце, но си дайте време и следвайте стъпките. Само по себе си, превключването към този начин на хранене е стрес – психически и физически. Така че, още когато започнете да изключвате не-храните, препоръчително е да не сте изложени на допълнителни количества стрес. И понеже ние често не си даваме сметка кои са източниците на стрес и кое събитие колко точно ни стресира, публикувам тука една таблица, която може да ви служи за ориентир. Ние често не си даваме сметка за това, но обърнете внимание, че определени положителни събития като сключване на брак, лични постижения и пътуване също са източници на стрес:

*Източник: Едмънд Борн, Наръчник за работа с тревожността и фобиите.

За моя опит с Лечителя Медиум

Една година след като бях изключила на 80% глутен, захар и млечни продукти, през август 2020 реших да си дам почивка от този начин на хранене. Включително, по време на лятната ни семейна отпуска, си позволих да ям по много от всичко, което не бях консумирала от година. Именно тогава се случи силният пристъп на множествена склероза, благодарение на който се стигна до поставяне на диагнозата. Много бързо направих връзката с храната и още докато бях на вливания с кортикостероиди за спиране на пристъпа, си направих някаква моя версия на прочистване със сокове, смутита, салати и варени на пара зеленчуци. 10 дни по-късно захраних бавно и постепенно, но продължих трайно да изключвам всички тези продукти плюс всички храни, към които имах установена алергия или висока степен на хранителна непоносимост. 4 месеца по-късно бях значително по-добре и тогава моя приятелка с Тиреоидит на Хашимото ми разказа за Лечителя Медиум. Дадох си сметка, че вече минала през стъпка 1 и 2, до голяма степен бях изключила не-храните от стъпка 3. Казах си, какво пък толкова, трябва просто да изключа още някои неща и да включа някои нови. Ще пробвам.

От менюто ми останаха изключени яйца, млечни продукти, глутен, захар, свинско месо, царевица. Допълнително изключих риба тон, индустриално произведените масла, соя, агнешко месо, алкохол, мая, аромати и подсладители, кафе, зелен и черен чай.

Не изключих непозволените видове риба, морските дарове, оцета, ферментиралите продукти. От безглутеновите зърнени храни, които са включени към не-храните, продължих да консумирам ориз и киноа. Не изключих всички видове “здравословни” масла. За известно време изключих какаото, макар че трябва да призная, че това ми беше (и все още ми е) най-трудно. Освен това, добавих сутрешното прочистване като част от ежедневието ми. 

С всички тези неща бях стриктна на 99%! Това е доста важно, ако искаме да постигнем желаните резултати. А при мен те не закъсняха. 4 месеца по-късно имах усещане за пълна ремисия от диагнозата (което беше потвърдено от контролния ЯМР). Реших да изпробвам 3-6-9 режим за прочистване на черния дроб, който ми се отрази много положително и 2 седмици по-късно разбрах, че по време на прочистването съм забременяла – мечта, за която копнеех от години 🤰

Първите 6 месеца след раждането продължих стриктно да изключвам не-храните, но когато започнах захранването на бебето, започнаха и изключенията 🙈 Тук изключение, там изключение, в началото нямаше проблем, но една година по-късно изключенията бяха станали доста, някои симптоми бяха започнали да се връщат, та от края на 2023та се върнах отново към стриктния начин на хранене, а от януари добавих и сутрешното прочистване. 

Въпреки че списъкът с не-храните не изключва консумирането на всички видове меса, много от последователите на Лечителя Медиум избират да бъдат пълни вегани. Лично аз консумирам телешко, в по-малки количества пилешко и пуешко, както и риба и морски дарове, не само позволените сьомга и пъстърва. Засега качеството на тези продукти в моето домакинство е леко компромисно, но се надявам скоро да мога да предприема промяна и в тази посока.

Как да започнем

Ако нямаме възможност да си правим изследвания, можем да експериментираме с храненето и слушайки тялото си да проверим какво работи за нас. Принципите на Лечителя Медиум работят за мен и съм сигурна, че ще работят за много от вас. За да бъде това преживяване пълноценно и безпроблемно,  горещо ви съветвам да следвате нивата, които съм изброила по-горе. Докато минавате през ниво 1 и 2, можете да се подготвите допълнително като:

 

Рецептурникът е изключително важен помощник, без него нямаше да оцелея. Моят е организиран в OneNotes по видове храни и по сезони. Имам и една графа “ИЗПРОБВАЙ” и почти всяка седмица експериментирам с някаква нова рецепта.👩‍🍳 Когато имаме една стабилна основа от 30-40 изпробвани и утвърдени рецепти, добавянето на нови е лесно, приятно и креативно занимание. В противен случай може да бъде фрустриращо, така че не подценявайте този момент, за да не си създавате излишно количество стрес.

За щастие, много от постните рецепти от българската кухня са подходящи. Освен това, на помощ могат да ви бъдат двете фейсбук групи, а ако говорите английски, инстаграм е пълен с подходящи рецепти – просто потърсете #medicalmedium или #medicalmediumrecipes. Инстаграм профилът на Лечителя Медиум също е източник на много информация и рецепти.  

Ще се радвам да чуя от вас, ако информацията и насоките в тази статия са ви били полезни! 🤞