Препоръките от Минералния Анализ

Провокирана от интервюто ми с проф. Милен Богданов на Форум автоимунни заболявания, в края на 2023-та си направих анализ на минерали в тъканта на косата. Споделям с вас какво ме мотивира да инвестирам в този вид изследване, както и част от препоръките, произтекли от него.

Когато получих диагнозата си през септември 2020-та, започнах да чета много книги на тема МС. Една от първите, които четох, беше на Джуди Греъм (Managing Multiple Sclerosis Naturally, A Self-Help Guide to Living with MS, Judy Graham (2012)). Авторката е един от пионерите в използването на хранителни стратегии, подпомагащи поддържането на добър контрол при множествена склероза (МС). Книгата е супер полезна и мотивираща за всеки, който живее с тази диагноза. И до ден днешен спазвам голяма част от нейните препоръките за хранене. Но си спомням как с ужас четох главата за добавките. Джуди изрежда цели 3 страници от добавки, които приема, за да контролира болестта си. 3 СТРАНИЦИ, представяте ли си? Това не само е адски скъпо, но и изисква доста време и организация, защото за всяка добавка има препоръка кога и как да се приема. В онзи момент наистина се ужасих. Спомням си ясно разговора ми с моя невролог по темата. На въпроса ми “Трябва ли да приемам витамин Д?” той отговори “Само, ако нивата са ниски”. 

В подхода на Джуди Греъм ме притесняваше именно следното – тя не споменава конкретни изследвания, които да доведат до точните дозите на описаните от нея добавки. Лечителят Медиум също препоръчва да приемаме добавки за различните състояния, но отново без да сочи към изследвания. Това не е моето разбиране за нещата – не си представям да купувам и пия една шепа витамини, минерали и хранителни добавки без да знам от какво и колко има нужда тялото ми. Смятам, че по отношение на диагностика и изследвания, медицината е напреднала достатъчно, за да може да извлече информация от телата ни с подходящото изследване. 

Непосредствено след диагнозата си направих си кръвни изследвания на някакви базови витамини и минерали и избрах да приемам витамин Д и мултивитамини, като към това добавих само омега-3 и масло от вечерна иглика от дългия списък на Джуди Греъм. Но останах с едно усещане, че темата с добавките съвсем не е приключила за мен и рано или късно ще трябва да се занимая с нея отново. 

Защо изобщо се налага да приемаме добавки?

Известно време се заблуждавах, че каквито и дефицити да имаме, те могат да се компенсират с балансирано хранене. Интервютата ми с проф. Дарина Найденова, както и с лекарките генетици на Форум автоимунни заболявания, ми разкриха, че механизмите в нашия организъм са доста по-сложни и че организмът ни, освен със затруднен метаболизъм, може да е и генетично неспособен да усвоява определени микронутриенти. 

В допълнение, наскоро четох, че дори с най-чистата и здравословна храна можем да набавим само някаква част от необходимите на организма микронутриенти. Освен нашите собствени метаболитни недостатъци, има и други причини за това. Чрез използването на ГМО, нефтохимически торове, хербициди, фунгициди и други синтетични суровини, фермерите са утроили добивите си от средата на 50-те години на миналия век. Тази висока гъстота на засаждане за съжаление води до по-слаб растеж на корените на растенията и съответно до тяхната неспособност да абсорбират напълно хранителните вещества от почвата. Освен това, качеството на самите почви се влошава бързо и при сегашните практики на някои места е останал само около 60 години горен почвен слой. В резултат на тези две промени, средният зеленчук, намиращ се в днешните супермаркети, е с между 5% и 40% по-ниско съдържание на минерали в сравнение с тези от преди повече от 50 години.

Какво представлява анализът на минерали в тъканта на косата?

След наученото във Форума се мотивирах да посветя малко време на темата за добавките през 2024та. Още в началото на моя път с МС, докато гледах един подобен немски форум, научих, че кръвните тестове показват само една моментна картина на съдържанието на минерални вещества, която силно се влияе от непосредствено консумираните храни, от нашето моментно емоционално състояние, както и от евентуално краткотрайно предозиране или недостиг. Съответно, тази моментна картина не може да покаже дали складовете на минерали са дълготрайно изчерпани и дали в тъканите са натрупани тежки метали. Лечителят Медиум също ги счита за компромисен метод за предоставяне на информация. 

За по-точен тест се счита анализът на минерали в тъканта на косата (т.нар. HTMA). Това изследване е уникално с това, че е неинвазивен и сравнително достъпен начин за предоставяне на информация директно за клетъчната активност – основното място на хранителния метаболизъм – а именно, за физиологичен излишък, дефицит или неправилни съотношения на минерали в тялото. Освен това, анализът показва дългосрочни средни стойности, а не краткосрочно моментно състояние. HTMA измерва нивата на различни минерали и микроелементи в тялото (като калций, магнезий, натрий, калий, мед, желязо, цинк, селен и др.), наличието на завишени количества тежки метали (като алуминий, уран, арсен, живак и олово), както и съотношението между отделните минерали. На база на това изследване, освен за хомеостатично равновесие между хранителните вещества, могат да се правят заключения за вида на метаболизма, хормоналния баланс, както и евентуалния недостиг на витамини в тялото (въпреки че не се измерват директно). 

И така, провокирана от интервюто ми с проф. Милен Богданов на Форума, в края на декември си направих анализ на минерали в тъканта на косата. Изследването, което той провежда, включва 15 есенциални, 8 токсични и 13 допълнителни минерали. Хормоналният анализ пък извлича информация за 30 хормона от 5 групи. 

Какво е значението на съотношенията между есенциалните минерали?

Освен изолираното разглеждане на потенциални дефицити на минерали, анализът на резултатите обръща внимание на съотношенията между отделните минерали. Разглеждат се “значителни” съотношения, “токсични” съотношения и “допълнителни” съотношения. Токсичните съотношения например, показват съотношението между есенциални и тежки метали в организма. Това съм го виждала и в други подобни изследвания. 

Значителните съотношения са най-интересни. Обичайно, когато си правим изследвания и видим, че стойностите са в норма, се успокояваме и продължаваме напред. Аз лично не знаех, че дори даден есенциален елемент да е в норма, ако съотношението му с други есенциални елементи е в дисбаланс, това може да бъде индикатор за хормонални нарушения, възпалителни процеси, неврологични проблеми, ендокринни заболявания и др. Научих това от проф. Богданов по време на Форума

Например, елементите калий и натрий работят заедно в т. нар. калиево-натриева помпа – биологична структура, разположена на повърхността на клетъчната мембрана, чиято основна функция е да активно да транспортира натриеви и калиеви йони в и извън клетката. Калиево-натриевият баланс е изключително важен за водното равновесие в организма, като неговото нарушение води до понижени функции на нервите и мускулите, натоварване на бъбреците, както и повишено отделяне на някои хормони.

Повече информация за минералния анализ, за взаимовръзката между минералите, за хормоналния баланс и за връзката на всички тези неща със стреса можете да научите от тази лекция на проф. Богданов.

Резултатите от моето изследване излязоха на 2ри януари – тъкмо навреме за месеца на здравето. Публикувам част от тях тук: 

Както се вижда, макар и повечето елементи да са в норма (таблицата в ляво), 5 от 7 значителни съотношения са в дисбаланс (таблицата в дясно). Самият анализ, който съпровожда резултатите, описва горе долу как се чувствах 1 година преди диагнозата. Това което е преди повече от 4 години, но най-вероятно бременността, дългото кърмене и последвалото напрежение покрай организирането на Форума са изчерпали запасите от полезни витамини и минерали, а добавките, които съм пила през някаква част от този период, може би не са били в съвсем правилното съотношение за мен.

Защо избрах тази лаборатория?

В България няколко лаборатории, където можете да направите този анализ. Повечето от тях изпращат пробите в лаборатории в чужбина. Проверявала съм някои от тях и знам, че имат немалко сертификати за качество. За мен обаче водещо в случая е интерпретацията на данните и нивото на препоръките след това. В тази лаборатория, освен документ от 4 страници таблици (2 за минералния анализ и 2 за хормоналния), аз получих и 6 страници текст с резюме на резултатите и препоръки за последващи действия. Това резюме съдържа следните опорни точки:

 • Основни дефицити на есенциални минерали
 • Метаболитен тип
 • Скорост на окисление
 • Хормонални дисбаланси
 • Тълкувания на гореспоменатите съотношения между есенциалните минерали калций, магнезий, натрий и калий
 • Притеснителни завишени количества на тежки метали

Но основното нещо, което ми харесва в подхода на проф. Богданов, са детайлните, персонални и прецизни препоръки, които се дават на база на всички тези интерпретации, извлечени от резултатите. Препоръките обхващат разностранни аспекти:

 • Общи препоръки за хранене
 • Специфични препоръки за хранене
 • Препоръки въз основа на метаболитния тип
 • Хранителни препоръки за елиминиране на дефицитите
 • Препоръки относно суплементацията

Към това резюме получих още два файла с допълнителна информация за метаболитния тип и още насоки за хранене с примерни менюта. 

Споделям с вас универсалните препоръки за хранене: 

 • Да се храним бавно, в спокойна обстановка, и да не правим нищо друго в това време. 
 • Да консумираме домашно приготвена храна. 
 • Да консумираме неограничени количества варени или сготвени на пара зеленчуци. 
 • Да пием костен или зеленчуков бульон всеки ден. 
 • Да пием точното количество вода на ден, а именно “тегло (kg) х 17.656 мл”.

Какви добавки да изберем?

Съществуват хиляди видове хранителни добавки, суплементи, комплекси витамини и минерални и пр. Доста трудно е да се ориентираме в морето от марки и производители. Това, което мен лично ме впечатли в добавките, препоръчани вследствие на минералния анализ, е че хем става въпрос за едно хапче (т.е. не трябва да приемам 30 неща по отделно, както в книжката на Джуди Греъм), хем има две степени на персонализиране. Първо, препоръчва се базова формула, подходяща за конкретния метаболитен тип. С това се гарантира, че пациентът ще приема точното количество от есенциалните елементи, така че да не се влошават дисбалансите между тях. И второ, към нея се добавят елементи, които са дефицитни при конкретния пациент или подпомагат усвояването на дефицитните елементи. 

Защо това е важно? Аз си го обяснявам на базата на личния ми опит. По време на бременността и кърменето, пиех хубави добавки, препоръчвани стандартно от акушер-гинеколозите. Логично, тези добавки съдържаха доста калций. Оказва се обаче, че именно приемът на повече калций и по-малко други елементи като например магнезий, дългосрочно е довело до част от дисбалансите на есенциални елементи в моето тяло. Така че, ако се доверим на науката зад анализа на минерали в тъканта на косата, правилните добавки не са непременно онези, които ни доставят необходимото количество дневна доза есенциални елементи, а онези, които са съобразени с нашия метаболизъм и настоящи дефицити. На мен лично аргументацията ми звучи доста убедителна и с радост ще споделя резултатите няколко месеца по-късно. 

Държа да отбележа, че това не е платена реклама, нито пък получавам някакви други облаги за писането на тази или която и да е било друга статия. Целта ми е същата като тази на форум автоимунни заболявания – да информирам с надеждата, че моят път и опит, информацията, която споделям, и качествените специалисти, с които животът ме е срещнал, могат да се окажат полезни за вас, читателите. Ако в някакъв момент това се промени и започна да печеля директно или индиректно от това споделяне, ще го обявя публично 🙂

Използвани източници на информация:

Материали от проф. Милен Богданов, изпратени заедно с резултатите от изследванията.

https://www.traceelements.com/EducationalResources/NewsLetter.aspx 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15637215/